Függőségprevenciós hétvége

Interaktív, modern technikai eszközöket alkalmazó foglalkozások során szerezhetett új ismereteket a különböző függőségekről, a függőséget okozó szerekről és viselkedésekről az a 12 csíkszeredai és székelyudvarhelyi VIII-IX. osztályos diák, aki részt vett 2020 januárjában a függsőgprevenciós hétvégénken a csíkborzsovai Néra panzióban. Önismereti és személyiségfejlesztő csoportfoglalkozáson vettek részt, és hogy ne csak elméletet halljanak a függőségről, vendégünk is volt: T., szerfüggő fiatalember, aki nyíltan és hitelesen, a hallgatóiban igen mély érzelmeket megmozgató módon "vezetett be" történetével a szenvedélybetegség küzdemes világába. A háromnapos programosorozat szakmai vezetője Forró-Erős Gyöngyi pszichológus, mentálhigiénés szakember és Szász-Kinga Amália, csíkszeredai iskolapszichológus volt. Az utolsó délután a szülőké volt: kamszkorról, a kamaszkor szépségeiről és nehézségeiről beszélgethettek egymással és jelenlévő szakembereinkkel. Programunk a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Visszajelzések a résztvevőktől: "Nekem ez a hétvége nagyon jól telt. Nagyon sok új dolgot tanultam meg magamról és a káros szenvedélyekről. Számomra ezek nagyon hasznos dolgok voltak...". 

"Sok mindenre rájöttem, amit eddig nem tudtam, és örülök, hogy megtudhattam. (...) ez a hétvége után biztos, hogy jobban fogok vigyázni magamra." 

"Nekem ezen a hétvégén sikerült rengeteg új barátot szereznem, aminek őszintén örülök. És amellett rengeteg új dolgot tanultam. Nagyon örülök, hogy itt lehettem". 

"...a foglalkozások alatt egyáltalán nem unatkoztam, érdekesek, hasznosak voltak. Mivel a mi generációnk úgy áll hozzá a drog-témához, hogy nem nagy cucc, nem lesz semmi tőle, nekem sokat jelentett, hogy eljött ide közénk egy függő, aki erről az egészről tapasztalatból beszélt. Az önismeretünkre fordított idő sem ment hiába. ...". 

" Nekem ezen a hétvégén az tetszett, hogy eljött T. és elmesélte az életét. Nagyon tetszett, mert rájöttem, hogy én mostanig nem is gondoltam, mennyire rossz a drogozás. A fejemben egy sokkal szebb kép volt mostanig a drogozásról". 

"...Szörnyen bántam volna, ha az átlagos, monoton, semmittevős hétvége mellett döntöttem volna, és nem jövök el ide..."

© Copyright 2021 Asociația Lélek műhely - Minden jog fenntartva!

Designed with Mobirise web maker